Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Found a bug? Report here
Post Reply
caesay
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu Jul 09, 2020 4:37 pm

Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by caesay »

If a specific set of circumstances are met, this will cause a complete OS lock for me - requiring a hard reset. It has not resulted in a bsod and I've not managed to capture any memory dumps. The system is Windows 10 1903 x64.

1) Enable PrimoCache 3.2 with the following settings
- L1 cache disabled (0 bytes)
- L2 cache read & write (any size)
- write delay enabled (so all writes go to the L2 instead of the underlying drive)

2) Run CrystalDiskMark 7.0 on the cached drive

The hard lock occurs for me the moment the RND4K/Q32T16 test begins. The system will no longer process anything, all processes halt immediately until a hard reset. If the L1 cache is enabled (size > 0) then the issue does not occur. Verified multiple times, system always locked up at the same CDM test - only when PrimoCache is running, and only when the L1 cache is disabled.
User avatar
Support
Support Team
Support Team
Posts: 2794
Joined: Sun Dec 21, 2008 2:42 am

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by Support »

We did some tests following your steps. Unfortunately we haven't reproduced the problem yet. Not sure if the problem is hardware-related or specific to your Windows. Could you export your System Information and send it to support@romexsoftware.com for our reference? Below are steps to export the system information.
1) Click on the Windows Start menu, and click "Run",
2) Type msinfo32.exe in the inputbox and then click OK. You shall see the "System Information" dialog,
3) Click the menu item "File" -> Export, export the system information to a text file.
Many thanks.
Primo Ramdisk | PrimoCache
Romex Software Support
BitBuster
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:51 pm

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by BitBuster »

Interestingly I encountered the same problem.

My Windows 10 (versions from 1903 until recently 2004) has a problem where, after about 4 days of use (continuous or alternating with complete shutdown of the OS) I lose access to the GUI completely. The mouse cursor moves, but without interaction with the OS. If I'm using Microsoft Teams in a meeting, I listen and speak normally for hours without the GUI.

The only way to get back to the OS is through Hard Shutdown.

I have already tested several capacity adjustments of L2 and L1 in addition to being without one of the two without success.

Currently I live with this "bug" not completely clarified, because the OS becomes inaccessible simply preventing receiving any information from "blue screen" or "crash window". I waited for hours and nothing came up.
TomB
Level 4
Level 4
Posts: 24
Joined: Wed Jul 29, 2020 11:15 pm

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by TomB »

I also have the symptoms described above by BitBuster.

No BSOD, but interface stops responding. The machine continues to run and function, and the mouse cursor moves around, but no response from the GUI.

No dump file is generated, because the machine doesn't actually crash. The GUI just locks up and the only recovery is hard reset. I am able to reset by Ctl-ALt-Dlt and then click the Shutdown Option in the lower right corner. So far, I have not had an actual crash nor data loss, as I am always able to shut down gracefully so far. This has happened probably 3 - 4 times since I've installed PrimoCache, which was about 3 - 4 weeks ago.

I have separate read and write caches both for L1 and L2, and I am also using Deferred Write, but with fairly short Latency (delay) times, about 5 - 7 seconds. I am using Write Mode of "Average". My block sizes are 4kb, which is the same as the cluster sizes on the underlying disks (target disk and the L2 SSD.)

I am running Windows 10 Home v2004 and PrimoCache 4.0 Alpha.

Thank you ...
User avatar
Support
Support Team
Support Team
Posts: 2794
Joined: Sun Dec 21, 2008 2:42 am

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by Support »

@BitBuster, @TomB, could you please export your system information (see above) and sent it to support@romexsoftware.com for our reference, together with a screenshot of your PrimoCache main dialog showing the cache configuration and statistics by highlighting the target volume item?
Thank you very much.
Primo Ramdisk | PrimoCache
Romex Software Support
TomB
Level 4
Level 4
Posts: 24
Joined: Wed Jul 29, 2020 11:15 pm

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by TomB »

Thank you, Support.

Data and screenshots sent, along with some notes on my PC configuration and many of my exported PrimoCache configurations.

If this extra information is not useful to your purposes, please just ignore it.

Thank you again ...

Tom
User avatar
Support
Support Team
Support Team
Posts: 2794
Joined: Sun Dec 21, 2008 2:42 am

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by Support »

@TomB, we got your files, thank you very much!
Primo Ramdisk | PrimoCache
Romex Software Support
BitBuster
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:51 pm

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by BitBuster »

@Support sorry for my delayed response.

Sent all files. The exported information from msinfo I packed with 7zip.

After the last W10 compilation 19041.508 I think stabled the issue.
Since Sep 8th GUI hung wasn't presented. Maybe was resolved but is some early to confirm.
User avatar
Support
Support Team
Support Team
Posts: 2794
Joined: Sun Dec 21, 2008 2:42 am

Re: Reproducible OS hard lock / crash (Win10)

Post by Support »

@BitBuster, we have received your files. Thank you very much for your follow up!
Primo Ramdisk | PrimoCache
Romex Software Support
Post Reply