RAM + Optane as cache for SSD

FAQ, getting help, user experience about PrimoCache
Post Reply
krajniak
Posts: 2
Joined: Mon Apr 29, 2019 8:57 pm

RAM + Optane as cache for SSD

Post by krajniak » Tue Apr 30, 2019 4:14 am

Hi everyone!

I've been using Primo on my current system - 4GB of RAM cache for a 1TB Intel 760p SSD and have really liked the performance boost. I am now planning my upcoming build and was wondering if anybody has any experience pairing RAM + Optane as a cache for an SSD?

I'm thinking
32GB of RAM as L1
118GB of Optane (intel optane 800p 118gb M.2) as L2

for a 1TB Adata SSD.

Anybody have experience with a RAM/Optane pairing and can Primo handle that?

Thanks!!

gringo1
Posts: 1
Joined: Thu May 02, 2019 4:07 pm

Re: RAM + Optane as cache for SSD

Post by gringo1 » Thu May 02, 2019 4:09 pm

Hi, i'm interested in this option too. Anybody can help?

neatchee
Posts: 49
Joined: Tue Feb 12, 2019 8:38 pm

Re: RAM + Optane as cache for SSD

Post by neatchee » Thu May 02, 2019 5:29 pm

Not sure what you mean by "can PrimoCache handle it" but I'm gonna say yes. There is nothing you described that PrimoCache wouldn't be able to handle.

I'm skeptical of the practical performance increase you'll see running a good NVMe SSD w/ Optane cache, but there's nothing stopping you from doing it :)

cichy45
Posts: 32
Joined: Sun Oct 14, 2018 3:34 pm

Re: RAM + Optane as cache for SSD

Post by cichy45 » Fri May 03, 2019 10:32 am

Using Optane or RAM to cache SSD is good if you need hundreds of thousands IOPS for your workload - some application where you have thousands of client accessing database and performing lots of small requests/inserts.

IMHO completely useless for daily usage if all you do is browse internet, play some games or even doing some software compilation. You would realyl need powerful workstation (like 32c threadripper) and compile huuuge projects to be bottle-necked by nvme ssd and in need of optane-ram caching.

User avatar
support
Posts: 2537
Joined: Sun Dec 21, 2008 2:42 am

Re: RAM + Optane as cache for SSD

Post by support » Mon May 06, 2019 5:17 pm

agree with cichy45.
Primo Ramdisk | PrimoCache
Romex Software Support

krajniak
Posts: 2
Joined: Mon Apr 29, 2019 8:57 pm

Re: RAM + Optane as cache for SSD

Post by krajniak » Tue May 07, 2019 11:02 pm

Thanks everyone for the feedback!

I admit - the workload is potentially IOPS intensive, but likely not in full need off the combined caching (part of it is just because I can :) ). And majority of the work would probably benefit more from the data-file being held purely in RAM. I might still give it a try, I'd likely buy the individual parts anyway, haha.

Post Reply